Hormonfritt: Om p-datorn och andra preventivmetoder

”Kvinnan har inte bara flytningar utan också ett sekret som det sällan eller nästan aldrig talas om. Kvinnor är ofta medvetna om den glidiga karaktären sekretet får ibland, men färre vet att det är ett tecken på ägglossning och att man är inne i en fertil period.

– Vi har inte lärt kvinnan att tolka det. Det förändras hela tiden och ser olika ut vid uppbyggnad och ägglossning. Att förstå det här är som att lära sig ett språk.

Malin Söderberg jobbar med kvinnor och par som antingen vill bli gravida eller förhindra graviditet. Genom att mäta kroppstemperatur varje morgon, tolka slidsekretet och känna på din livmodertapp kan du förhindra graviditet, säger hon. Oavsett om du har regelbunden eller oregelbunden mens eftersom det är dagsfärska data. Samtidigt får du förståelse för de olika faserna kroppen hela tiden genomgår.”

Dessa rader gjorde att jag fastnade för den här DN-artikeln. Just nu pågår undersökningar för att kartlägga bieffekter av p-piller. I takt med trender om naturlig hälsa har vi blivit mer skeptiska till hormonella preventivmetoder och p-pilleranvändandet har minskat. Samtidigt försöker en del p-pillerförespråkare hävda att bieffekterna är inbillade. Vi vet att p-piller kan ha ovanliga men allvarliga bieffekter som blodpropp. Men om minskad sexlust och humörsvängningar etc är mer vanliga konsekvenser är sådant som märkligt nog genom alla decennier av p-pilleranvändande inte har forskats på – förrän nu. Vi vet också att det är miljövådligt med p-pilleranvändande och att alla hormoner påverkar fiskebestånden negativt.

Mot den här bakgrunden är det inte svårt att förstå att vissa vill ta det säkra före det osäkra och skippa hormonerna. Men informationen om hur man då gör istället är extremt bristfällig. Jag försökte själv diskutera alternativa preventivmetoder på mitt senaste möte med gynekologen, men hon var som så många andra helt låst i att p-piller ska användas utan att ifrågasättas.

Kondom, pessar och kopparspiral är hormonfria preventivmedel, där kondom skyddar såväl mot sjukdomar som graviditet och kopparspiral är ett säkert skydd mot graviditet. Men om man av olika anledningar inte vill använda sig av preventivmedel finns olika preventivmetoder att tillgå (dessa kan naturligtvis kombineras för säkrast resultat, samt också användas för när man faktiskt önskar att bli gravid):

Säkra perioder

Spermierna kan leva kvar i kroppen i tre-fem dygn. En kvinna kan sammantaget bli gravid under ca 6 dygn per menscykel. Menstruationen ska inte ses som en säker period. Ägglossningen sker oftast mellan två menstruationer och säkrast tid för att undvika graviditet är oftast dagarna innan mensen. Tiderna för säkra perioder är individuella och kan flyttas och bör inte förlitas till enbart som preventivmetod.

Mäta sin temperatur: P-datorn

Pearly-fertility-computer-NFP-descriptionSjälv använder jag Pearly sedan några månader tillbaka. Så här skrivs det om Pearly i en p-pillerkritisk krönika i Aftonbladet:

”Till slut blev jag dock med äggformad tysk dator vid namn Pearly. Varje morgon ringer den som en väckarklocka. Man stoppar dess lilla inbyggda termometer i munnen och efter en halv minut blinkar apparaten antingen grönt, gult eller rött och grönt betyder att det är 99,3 procent säkert att ha oskyddat sex (det vill säga något säkrare än ­p-piller). Det här är ingen livsstilsflummig ­miljöpartistisk gör-din-egen-deodorant-grej. Det här är tysk ingenjörskonst.”

Mina personliga erfarenheter är att det är väldigt smidigt bara man är disciplinerad nog att göra mätningarna som måste göras inom ett visserligen generöst 6-timmars intervall. Det är dock lätt att glömma detta om man exempelvis är på en semesterresa i någon annan tidszon (personlig erfarenhet). Så var bättre än jag på att ställa alarm (det går att göra direkt i Pearlyn).

Pearly i sig är inget preventivmedel och under de röda dagarna när det inte är säkert att ha oskyddat sex är ju oftast då man är som kåtast så det kanske inte känns så kul att ägna sig åt avhållsamhet då. Eller är det ett ypperliga tillfällen att vidga sitt sexliv genom att ha sex utan vaginalt samlag om det känns bra. Eller använda kondom om det känns bra.

Läs mer och köp p-dator på www.naturafemme.se

Mäta sin urin

Förutom p-dator som mäter temperatur finns p-datorer och ägglossningstest, exempelvis Clearblue, som mäter urinen. Genom hormonhalten av luteiniserande hormon (LH) i urinen visar de när din fertila period börjar. Detta fungerar inte ensamt som preventivmetod då LH frigörs först 24-36 timmar innan ägglossningen börjar (och som jag skrev så kan ju spermierna leva kvar i upp till fem dygn), utan ska snarare användas som metoder för att öka chanserna för att bli gravid då detta är perioden då kvinnan är som mest fertil.

cervix2Läsa av sina flytningar och känna på livmoderstappen

Det som vi lite slarvigt bara kallar ”flytning” är egentligen 4 olika typer av slidsekret. Du kan märka när du har ägglossning genom att lära dig om dessa. Livmoderstappen är antingen öppen och mjuk under ägglossning och menstruation eller stängd och hård som en nästipp. Detta kan man också känna efter. Det finns flera sidor på nätet som beskriver detta utförligt. Exempelvis den här.

Menskoppmenskopp

När vi ändå pratar om naturliga preventivmetoder tänkte jag att miljövänliga, ekonomiska mensskydd inte ligger så långt borta. Menskoppen är dessutom inte uttorkande för vaginan som tamponger är då den ju inte suger någonting. Och så riskerar man inte att tampongerna/bindorna tar slut då menskoppen återanvänds. Läs mer och handla din menskopp på menskoppen.se.

Fler relaterade artiklar:

Metro: Nu ska p-pillers inverkan på kvinnors livskvalitet granskas

Annonser

En reaktion till “Hormonfritt: Om p-datorn och andra preventivmetoder

  1. Rebecca

    Fan vad bra. Fick en dylik reaktion från den gynekologen jag gick till när jag kände som att jag höll på att bli galen, min kropp verkade inte samarbeta med mig och jag undrade om det kunde ha något att göra med hormonerna jag stoppade i mig. Hennes respons var att bieffekter är något som kan drabba en precis när man börjat med p-piller, och att jag därför inte borde sluta, utan istället på sin höjd byta till några andra.
    Det fanns liksom inte på kartan, den dära existensen utan p-piller.
    Fett creepy.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s