Media vill skapa krig

  /…/

Skärmavbild 2015-03-15 kl. 20.08.24

  /…/

Skärmavbild 2015-03-15 kl. 19.56.55

Jag har gjort några få försök i mitt liv att publicera texter i etablerad media. Varje gång slutar jag inte förvånas över svaren.

Det första är som Terje Carlsson, huvudredaktör på SVT Opinion så tydligt betonar i sitt mail till mig med ord om ”ansvarsutkrävande” och ”namnge vem du kritiserar”; texten ska polarisera mot någonting. Det ska vara krigföring på gång. Trots att många samhällsproblem idag inte handlar om att någon enskild individ eller grupp står ansvarig, utan om att det behövs en kollektiv medvetandehöjning hos oss alla. Så att vi möter varandra på ett värdigt sätt och ansvarar för vår planet.

Det andra jag har fått som svar ett par gånger är att texten ska vara nyhetsaktuell. Det gör det omöjligt att problematisera kring problem som är konstanta över tid vilket de allvarligaste samhällsproblemen är; såsom sådant som berör normer, genus, rasism, makt, fattigdom etc. De är inte flugor som flyger förbi över en natt och sen är borta.

Förra året (ursäkta den inte så nyhetsaktuella händelsen) på Almedalsveckan bjöd Initiativ Samutveckling och Gestaltakademin vid flera tillfällen in media för samtal om ansvar att skapa ett gott samhällsklimat. Ett samhällsklimat med mindre debatt där människor på riktigt lyssnar på varandra och vågar mötas och problematisera kring de utmaningar vårt samhälle står inför. Eva Landahl, SVT-s programchef, var i samtal med oss väldigt överens om att det är någonting som behövs.

Media är kanske den enskilt största maktfaktorn i demokratiska länder. De bestämmer vad som är viktigt och vad som inte är det. Vad som ska få höras och inte. Men när all media – även etablerad ”seriös” media – styrs av kommersialism och det skapade behovet av kortfattade sensationsnyheter då får samhällsutvecklingen ge vika. 

Vilket mediaklimat behövs för att skapa samhällsförändring på riktigt? Bidrar ens media i sin nuvarande form till demokratiseringsprocessen? Stämmer det att folk hellre vill läsa smaskigheter framför seriösa djupodlade tankegångar? Eller börjar vi inte bli trötta på ytligheterna? På högljudda, manusskrivna debatter där ingen lyssnar på den andre eller får prata till punkt. På halvtaskiga artiklar med sensationsrubriker som skriker av avsaknad av perspektiv och källkritik. Kanske skulle den mest framgångsrika mediala kanalen bli den som vågar tänka utanför boxen och prova nåt nytt…

Så, varsågod Terje Carlsson. I den här texten har jag gjort som du vill; varit ytterst nyhetsaktuell (publicerat texten endast timmar efter ditt mailsvar), namngett den (dig) jag vill kritisera och hållit mig under 3000 tecken. Hoppas du är nöjd.

Annonser

2 reaktioner till “Media vill skapa krig

 1. vaktjavel

  Det är väl det enda sättet för svenska medier att fortfarande ha tittare/läsare, att bedriva ett ‘krig’ mot en person, ett parti, eller en yrkesgrupp?
  Att vara konstruktiv och utvecklande i sin retorik verkar omöjligt.

  Ofta är den i media belysta yrkesgruppen poliser och/eller vakter, ibland politiker, på senare år har även tågkonduktörer och bussförare hamnat i skottgluggen. Anledningen? Att de gör sitt jobb utan att göra skillnad på folk och folk.

  Liked by 1 person

 2. Viktor

  Jag tror att anledningen till att de vill att du ska namnge någon är för att de själva i egenskap av ”antirasister” kände sig träffade av texten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s