Relativismen är inte bättre när den kommer från höger

I mitt förra inlägg skrev jag om varför jag inte passar in i identitetsvänstern. Tyvärr kommer relativismen lika ofta från högern, ibland även från de som säger sig vara motståndare till det. För av någon anledning hittar även de alltid fel hos sina politiska meningsmotståndare, medan sådant som går i linje med deras egen världsbild far genom ett okritiskt filter. Onödig polarisering och oskälig hets mot vissa grupper och individer är inte det Sverige behöver för att bygga broar och enas. Ingenting bör mörkas, men ingenting bör överdrivas heller. Men det är visst för komplext för människor att hålla huvudet kallt?

Jag kritiserar när delar av den antirasistiska rörelsen blir rasistisk i sin fanatiska uppdelning av människor utefter ”rasifierade” och än värre pekar ut personer de inte gillar som Onkel-Tom och husblattar. Av flera anledningar kallar jag mig inte feminist, då jag utöver allmän etikettsallergi inte ser ojämställdhet utifrån kön som en övergripande förklaring till maktförskjutningar och heller inte att det alltid uttrycker sig med kvinnor i underläge mot män. Men det gör inte att det är rätt att påstå att diskriminering aldrig förekommer; varken att rasism riktat mot vita är lika dåligt som mot andra folkgrupper (det är historielöst), eller att kvinnor i flera situationer inte utsätts för mer sexism eller hat än män. Folk som fylls av sitt förakt mot etablissemanget tenderar ofta att relativisera åt andra hållet, som att tycka synd om Kristoffer ”Kringlan” Svensson efter att han hade förlorat sina uppdrag och sitt förtroende efter att ha uttalat sig om att han ville stoppa upp en yxa i fittan på Åsa Lindeborg och låta henne våldtas på en båt i medelhavet framför sin man. En högerrelativist – ja, jag ska börja använda mig av det uttrycket – geniförklarade till och med ”Kringlan” på min Facebook då han tyckte att han ”sätter ord på våra tankar” och han likställde ”extremfeminism med högerextremism”.

En kvinna som blivit utsatt för ett stort hatdrev är Gina Dirawi sedan hon blev utsedd till årets julvärd. Hon är vänsterradikal, antisemit och muslimsk fanatiker (och hotar den svenska julskinkan – har vi inte hört den förut?). Beroende på sin egen politiska vridning och agenda har man valt att slå mot olika saker.  Hon har bett om ursäkt för ett gammalt uttalande och en bokrekommendation med antisemitiskt innehåll, så uppenbarligen har kvinnan inte så god politisk koll eller kanske inte ens alltid så sunda åsikter. Men grejen är att hon inte behöver ha det heller. För rollen i sig är opolitisk. Hon kommer knappast stå i rutan på julafton och säga vad hon tycker om det ena eller det andra. Hon förtjänar viss kritik för att tänka efter mer fortsättningsvis, för det är inte oproblematiskt att en person med stort medieutrymme uttalar sig klumpigt, men uttalandena är inte så allvarliga att hon behöver bli ifrågasatt i sin yrkesroll och tokhatad. Men med den här granskningen av henne skulle man kunna tro att hon har blivit tilldelad en ministerroll. Minst. Vi har haft en rad nöjesmediepersonligheter med märkliga åsikter, allt ifrån väldigt religiösa till direkt homofoba eller främlingsfientliga. De har ändå fått göra sitt jobb som programledare eller artister eller vad de nu än är. Gina Dirawi är inte ny i svängen så varför hennes åsikter blossas upp så stort nu är för mig obegripligt. Att hon är vänster och muslim förstår jag bara inte vad det har med saken att göra. Att public service är vänstervridet är ett problem som inte ska förminskas genom att kokas ner till en opolitisk julvärdsroll. Definitivt ska inte den frustrationen riktas mot en enskild individ som bara är glad för att hon sökte ett jobb och fick det. Det är lite som att skylla på invandrarna för dålig integration.

Vidare försöker högern skrapa på sig billiga poänger av flyktingsituationen och terrorhot. Ivar Arpi inledde en ledarkrönika i Svenska Dagbladet för några dagar sen med orden ”Om du är en av dem som bytte profilbild på Facebook till franska flaggan, då är du en del av den imperialistiska vit makt-rörelsen. Kort och gott: du är rasist. Parisoffrens kroppar hade inte ens kallnat innan rasistkortet drogs fram av identitetsvänstern.” Sådana meningar är till för att få oss att reagera starkt, och med all rätta om de är sanna. Vilka är den här identitetsvänstern som skriver att man tillhör den djupt rasistiska vit makt-rörelsen om man har bytt sin profilbild till franska flaggan? Ivar Arpi besvarade kritiska frågor om detta i kommentarsfältet på sin Facebook med att det mesta har han läst på Twitter och Facebook, av den här typen (länk).

Förutom att artikeln han hänvisade till inte ens var svenskskriven (det vore kanske lägligt att i sin ledartext då förklara att han med ”identitetsvänstern” inte syftar på några företrädare i Sverige) så beskriver artikeln ”white supremacy”, d.v.s. ”vitas överlägsenhet”, vilket inte på något sätt direkt kan översättas till ”vit makt” som är en nazistisk rörelse, på engelska ”White Power”. Är det av okunnighet eller medveten feltolkning som Ivar Arpi gör denna övertolkande politiska vridning? I rättvisans namn får jag ju säga att chansen finns att han har läst någon värre text och på svenska. Men troligtvis skulle han reagera på och länka till den då. Jag har gått igenom hans tweets senaste dagarna och inte funnit någonting han länkar till som ens närmar sig den beskrivningen av ”identitetsvänstern” han gör i SvD. Tvärtom skrev exempelvis Marwa Karim i Expressen: ”Jag säger inte att vi INTE ska sörja för Paris, för det tycker jag att vi ska, med respekt för de drabbade och deras familjer. Jag säger inte heller att ni INTE får byta profilbilder, jag vill bara säga att vi människor gör skillnad genom vårt engagemang som vi utvecklar tillsammans.” Ändå kände han ett behov av att gå ut så hårt i en ledartext. Jag tolkar det som ett sätt att skapa polemik och slå mot vänstern. Tyvärr riskerar sådana utfall att underminera trovärdigheten på oss som på riktigt försöker föra en kamp mot sanningsrelativism.

Det här är inte ett Ivar Arpi-problem utan ett allmänt. Att vi inte ens kan tro det vi läser i etablerade medier längre. Att ingen håller sig till fakta och trovärdigheten minskas så mycket att folk tycker att de får ut lika mycket information av att läsa Avpixlat. Det är ett allvarligt demokratiproblem. Det är fanatiskt att gå upp så mycket i en politisk ideologi att vi skapar hela vår värld efter den. Relativismen är lika dålig oavsett vilket håll den kommer ifrån. Det här är skälet till att jag inte passar in i identitetshögern (heller).

Annonser

3 reaktioner till “Relativismen är inte bättre när den kommer från höger

 1. Shona

  Hejsan! Jag läser politisk filosofi på ett universitet i Storbritannien och idag diskuterade vi bland annat demokrati och media. Vi pratade exempelvis om hur vissa anser att media inte är lika oberoende som de vill få det att låta, utan att media ofta är ganska styrda av bland annat vinstintressen. Vår föreläsare tog ett exempel med att tidningar inte exploaterar företag som köper mycket annonser och bidrar med stora annonsintäkter. Du skriver här att public service är vänstervridet. På vilket sätt tycker du att public service är vänstervridet? Jag gick ifrån föreläsningen med en uppfattning att många ofta tycker public service är högervridet (i alla fall här i Storbritannien) eftersom det styrs av vinstintressen. Spannet på vad som är acceptabelt att skriva om är också ofta ganska snävt och det är inte ofta väldigt radikala åsikter lyfts fram i debattartiklar i större tidningar som ägs av rika individer eller företag. Vore intressant att höra dina åsikter kring det. Hälsningar Shona.

  Gilla

  1. Padma

   PS (SR + SVT) ju styrs inte av vinstintressen på samma sätt då de betalas av TV-licensen och mer ska ha ett allmänt bildande och berikande uppdrag utöver de kommersiella aktörerna. Det är allmänt erkänt att över 80 % av PSs journalister sympatiserar med de rödgröna partierna, så hur allmänt och berikande det är går ju att diskutera…

   Se bl.a. denna debattext från 2013: http://www.svt.se/opinion/svt-och-sr-dags-att-erkanna-era-partisympatier

   Expressens ledare raljerade lite humoristiskt för nån vecka sen: http://www.expressen.se/ledare/valkommen-till-vanster-svt/

   Det bör tilläggas att även om kommersiella tidningar oftast har en ledare som är höger (så gott som alltid ”oberoende liberal”), har de också skribenter som positionerar sig mycket till vänster, då de i sitt vinstintresse är intresserade av att nå ut till en bredd och spegla debatten. Exempelvis har vi Schibstedtsägda Aftonbladet vars kultursida består av Åsa Linderborg m.fl. vänsterskribenter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s