Införandet av ett tredje kön är inget hot mot feminismen

I fredags blev Tyskland det första europeiska landet att införa ett tredje juridiskt kön. Sverige kan komma att göra detsamma, men uppbackningen från riksdagspartierna till förslaget är hittills förvånansvärt sval.

Lagstiftningen handlar om att det cirka 1 av 1500 barn som vid födseln inte kan könsbestämmas ska få utrymme att växa upp och själv kunna identifiera sitt kön innan man börjar hormonbehandla och skära i dess könsorgan.

Elisabeth Sandlund på kristna tidningen Dagen sa till SVT att det är ”olyckligt” att inte så tidigt som möjligt ”förstärka” barnets könsidentitet som man eller kvinna. Tvärtemot vad Sandlund hävdar får tidiga ingrepp allt för ofta förödande konsekvenser när barnen tvingas i en könstillhörighet som senare i livet visar sig vara felaktig. Det räcker nämligen inte, som man tidigare ville hävda, att ”uppfostra” ett barn till ett visst kön för att barnet ska känna sig så.

Att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna sätter sig emot lagförslaget är föga förvånande. De har aldrig brytt sig om eller satt sig in i frågor som berör könsminoriteter, utan tvärtom i många fall försökt motarbeta deras kamp för rättigheter. Men att det inte kommer ett rungande ”ja” från några andra riksdagspartier än Miljöpartiet och Vänsterpartiet, och att Centerpartiet har satt sig emot lagförslaget, borde leda till en del höjda ögonbryn.

Hur motiverar då Centerpartiet sitt ställningstagande? Jo, med att betona att de är ett feministiskt parti och att ett tredje juridiskt kön skulle kunna påverka ”korrekt statistik” och arbetet med jämställdhetsfrågor.

Det är tyvärr inte ovanligt att transpersoner blir motarbetade och även får hat och förakt mot sig från feministiskt håll. När kön inte längre kan ses som en dikotomi försvåras den svartvita kampen där kvinnan alltid ska ses i ett strukturellt underläge. Onekligen uppstår då frågan var vi placerar in transpersonerna i könsmaktsordningen.

I förlängningen skulle införandet av ett tredje kön öppna upp för att intersexuella barn aldrig behöver välja könsidentiteten ”man” eller ”kvinna” om de inte vill det och att även vuxna personer skulle kunna ändra till detta tredje kön, såsom det ser ut i bland annat Indien och Australien.

När kön inte längre ses som någonting statiskt och väldefinierat kan vårt samhälles djupa könsfixering uppluckras. För en del feminister ses detta som ett hot mot deras kvinnokamp, fastän det i praktiken borde vara exakt detta kvinnokampen vill uppnå; ett samhälle där kön inte spelar roll.

Rättigheterna för transpersoner går allt för långsamt framåt. Det var först 2013 som tvångssteriliseringarna av personer som genomgick könskorrigeringar upphörde. Kvinnokampen får aldrig gå ut över kampen för transpersoner. Det är dags att Centerpartiet och alla andra partier som hävdar sig stå för jämställdhet börjar stå upp för alla kön.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s